zomord

نظر

برای ساختن یک سیستم کشت زعفران بر پایه ایروپونیک به چه نیاز خواهید داشت؟

 

سالن تولید سرپوشیده

مخزن برای نگهداری آب

فوگر (مه پاش)

کولر آبی

قالبهای نگهدارنده پیاز زعفران (طبق کشت)

قفسه بندی

تایمر، رطوبت سنج و دماسنج متصل به ترموستات و سنسورها برای روشن و خاموش کردن سیستم فوگر و کولر

در حال حاضر این سیستم علاوه بر چین در کشور امارات هم در حال انجام است زیرا این کشور به اندازه ایران زمین کافی برای کشت زعفران را ندارد اما چین و افغانستان خطر بزرگی برای محصولات ما به شمار می روند؛ افغانستان که هم مرز ماست، پیاز زعفران را به طور قاچاق به کشور خود وارد می کند و چون نیروی کار در آنجا ارزان است اگر به تولید بالا برسد، رقیب بسیار قدری برای ایران خواهد شد و این موضوع در مورد چین هم صدق می کند، در چین به دلیل جمعیت زیادی که دارد، دستمزد کارگر پایین است. این کشور روی اقتصاد جهانی دست گذاشته و وارد هر مقوله ای که می شود، به دلیل تولید جنس ارزان موفق می شود.

 

نباید فراموش کنیم که زعفران مثل پیچ و مهره و کالاهای نامرغوبی که از چین می آید، نیست بلکه دارای خصوصیات دارویی، غذایی و رنگی است اما وقتی به صورت ارزان تولید شود، در بازار جهانی می تواند به رقیبی بسیار قدر تبدیل شود بنابراین زعفرانی که در چین تولید شود خطر بزرگی برای ایران است.

 

چین منطقه ترکستان شرقی قدیم را تصاحب کرده و بخشی از جمعیت خود را به آنجا منتقل می کند و با توجه به کمبود آب در آن ناحیه به دنبال محصولاتی که نیاز کمتری به آب دارند، می رود و زعفران در رأس این گیاهان است که علاوه بر مصرف کم آب، درآمد زیادی دارد و این خطر بزرگی برای آینده ماست. چین برای اینکه بازار آینده تولیدات خود را داشته باشد، در ابتدا زعفران فراوانی را از ما خریداری می کند و سپس آنها را به نام خود در دنیا به فروش می رساند، در ماههای اخیر حدود ده ها تن زعفران ایران توسط چینی ها خریداری شده و این کار توسط افغانستان هم انجام می شود، این کشورها زعفران ما را بسته بندی می کنند و به نام کشور خودشان صادر می کنند تا روزی که به تولید انبوه زعفران برسند، بازارهای خود را داشته باشند و اینها خطراتی است که زعفران ایران را تهدید می کند.

 

مصرف فعلی زعفران جهانی حدود 300 تن است که 280 تن آن در استانهای خراسان تولید می شود و اگر افغانستان و چین زعفران ارزان تری عرضه کنند در آینده نقش ایران در بازارهای جهانی زعفران بسیار کمرنگ تر خواهد شد چون نمی توانیم با محصول ارزان قیمت آنها رقابت کنیم و این خطر بزرگی است که خراسانی که رو به خشکسالی می رود را تهدید می کند. صادقی تاکید می کند: تنها امید مردم این استان کشت زعفران است و بسیاری از مناطق با زعفران کاری زندگی می کنند، این محصول در استان ما 180 هزار اشتغال به وجود آورده و در سال گذشته 1050 میلیارد تومان درآمد داشته که این درآمد از همه ایران و خارج از کشور به خراسان های رضوی و جنوبی سرازیر شده و سوال اینجاست که اگر نقش زعفران کمرنگ شود، این اشتغال و درآمد را کدام دولت می تواند تامین کند؟ و با از بین رفتن نقش اقتصادی زعفران در خراسان ها، روستاییان این استان ها، مثل مردم روستاهای سیستان و بلوچستان در دهه های 40 و 50 که با خشکسالی، منطقه را خالی کردند، مهاجر می شوند، مگر اینکه با راهکارهایی جلوی این صدمه و خسران و فاجعه ملی را بگیریم.

 

زعفران گلخانه ای

 

میانگین کنونی عملکرد زعفران خراسان، سه و نیم کیلوگرم در هکتار است و در نتیجه تولید محصول گران تمام میشود و به همین دلیل می بینیم که امروز زعفران در بازار بین شش و نیم تا هفت میلیون تومان فروخته می شود، این درحالیست که با راهکارهای جدید از جمله سیستم هواکشت زعفران، عملکرد در هر هکتار به بیش از 20 کیلوگرم می رسد و در نتیجه تولید زعفران ارزان و با زعفران آینده چین و افغانستان رقابت پذیر می شود.

 

با توجه به اینکه تجار ما در همه جای بازار جهانی رسوخ کرده اند و برندهای آنها شناخته شده است، اگر بتوانیم زعفرانی هم قیمت با چین و افغانستان ارائه دهیم، شکست نمی خوریم اما اگر محصول ما گران باشد، خریدار به زعفران ارزان تر توجه می کند و آن را خریداری می کند.

 

ما باید زعفران را رقابت پذیر کنیم و اینکار با افزایش راندمان و عملکرد در کشاورزی محقق می شود، برای این موضوع راه حل ارائه شده و در مجلس تصویب شده و تنها باید بودجه آن به سازمان جهاد کشاورزی برسد تا در روستاها هزینه کند و با برگزاری کلاس های متعدد و ایجاد مزارع نمونه، کشاورزان را با نحوه رسیدن به عملکردهای بالا آشنا کند.

 

با توجه به خشکسالی هایی که در پیش داریم، قنات ها و رودخانه ها رو به خشک شدن هستند و چاهها به سنگ بستر می رسند، ما در آینده آب کافی در روستاهای خراسان رضوی و جنوبی نخواهیم داشت و احتمال کنار گذاشتن کشت محصولاتی همچون چغندر و پنبه و حتی گندم توسط کشاورزان وجود دارد و تمایل آنها به تولید زعفران افزایش می یابد. زعفران آخرین پناهگاه روستاییان و آخرین سنگر استقرار روستاییان خراسان های رضوی و جنوبی است و باید آن را حفظ کنیم.

 

امروز 180 هزار کشاورز در خراسان های رضوی و جنوبی به کشت زعفران اشتغال دارند که با اعضای خانواده شان جمعیتی 800 هزار نفری را تشکیل می دهند و اگر نتوانند زعفران بکارند، بیکار می شوند و به مهاجرت و حاشیه نشینی روی می آورند و این فاجعه ای ملی به دنبال خواهد داشت. توسعه کشت زعفران با استفاده از سیستم های نوین کشت قطعا باعث افزایش راندمان تولید خواهد شد.

منبع:bia2kar